Something went wrong.

We've been notified of this error.

Need help? Check out our Help Centre.

Nadin

Toen ik begon met dit project moest ik gelijk aan Nadin denken. Ik ken haar via een vriendin en ik bewonder hoe ze in het leven staat. Ze straalt, luistert naar anderen en is ook nog een bad ass chick met stijl. Nadin schreef een mooie brief aan TC:


Hi Titty Commitee, de ode aan de borst vanuit a woman's point of view. 

Nadat Annebel mij benaderde om mee te werken aan haar vrouwen empowering project, Titty Committee, kwamen er al snel zoveel vragen op borrelen. "Welke relatie heb ik eigenlijk met mijn borsten? Welk waardeoordeel geef ik eraan, en waarom? Hoe is dit zo ontstaan?" Allemaal vragen waarin ik jullie gaandeweg wil meenemen.

Ik dacht vrijwel meteen terug aan waar het allemaal begonnen is: aan het begin van mijn puberteit. Ik groeide op als een dromerige tomboy die veel buiten speelde in tuinbroeken. Rond 11-jarige leeftijd waren daar opeens mijn borsten (HELP!). Dat was lange tijd de gedachte die ik erbij had. Mijn borsten groeiden als kool - het stadium van de AA-bh heb ik volgens mij overgeslagen - regelrecht naar een C-cup. Ik voelde me zo ongemakkelijk en vooral erg zelfbewust door de grote omvang. Daarnaast ontwikkelde ik door de snelle groei veel striae. Toen nog grote roze groeven over mijn hele borst. Ik schaamde me er zo voor. En om eerlijk te zijn heb ik dat nog heel lang gevoeld bij mijn borsten, die schaamte. Overal waar ik om mij heen keek zag ik voornamelijk Nederlandse meisjes met kleine en compacte borsten. Geen borsten die wat verder uit elkaar stonden, in andere vormen en striae. Dit maakte mij onzeker. Waar waren die meisjes en vrouwen met borsten zoals de mijne? Nergens te bekennen. 


Nu 20 jaar later snap ik dat veel beter. Een Arabisch meisje die opgroeit in een ultra Nederlands dorp in de buurt van Rotterdam met weinig andere etniciteiten. Natuurlijk waren daar geen borsten zoals de mijne. Alleen was het voor mijn zelfbeeld zoveel fijner geweest als er wel meisjes van Arabische of Afrikaanse afkomst waren geweest met soort gelijke vormen en maten.  

Ik maakte al snel kennis met het effect wat (grote) borsten hebben op mannen of vrouwen in het algemeen. Ze trokken voor mijn gevoel veel te veel aandacht. Jongens uit mijn klas, leraren, mannen op straat, maar ook vriendinnetjes die het maar wat gek vonden hoe mijn borsten eruit zagen. Allemaal konden ze het niet laten om er naar te kijken of er iets over te zeggen. Vaak geen kwaad bewust van het effect op mij. 


Hierdoor heb ik langere tijd mijn borsten willen verstoppen en er geen positieve overtuigingen of gevoelens bij gehad. Wanneer de warme zomerdagen eraan kwamen, kon ik mij al zorgen maken wat te dragen om mijn borsten zoveel mogelijk te bedekken.

Nu jaren later ben ik me op momenten nog steeds erg bewust van wat ik draag. Gelukkig merk ik de laatste jaren dat mijn relatie met mijn borsten en mijn hele lichaam ansich, met veel meer compassie en zelfliefde ingevuld wordt. In mijn vrije tijd probeer ik steeds meer te spelen met kleding waarbij ik mij zeker voel en omarm ik veel meer wat (mijn) borsten los kunnen maken in anderen. Ik vul het niet meer negatief in. Wanneer ik nu een opmerking krijg over hoe aanwezig mijn borsten zijn, dan kan ik mij even dat 11-jarige meisje voelen. Het verschil met toen en nu? Er is veel meer ruimte gekomen voor die 31-jarige vrouw die haar borsten omarmt, mooi vindt en kan waarderen met alles wat hen anders maakt. Ze passen precies bij mij, een vrouw die ook niet in een hokje te plaatsen is. 

'Ze passen precies bij mij, een vrouw die ook niet in een hokje te plaatsen is.'

Using Format